پوکی استخوان؛ بیماری خاموش و مزمن

کسانی که فعالیت بدنی کمی دارند یا به دلایلی مانند یک بیماری طولانی مجبورند مدتی طولانی بستری باشند و تحرک نداشته باشند به شدت در معرض پوکی استخوان قرار دارند.

 

 

به گزارش سایت شفا پرستاران تهران، متاسفانه پوکی استخوان یک بیماری خاموش است و علائم خاصی ندارد. اکثر موارد زمانی تشخیص داده می‌شود که فرد دچار شکستگی استخوان شده است و وقتی از او تست تراکم استخوان می‌گیرند متوجه می‌شوند تراکم استخوانش پایین است. البته علائم ساده‌ای چون دردهای خفیف و دردهای مزمن هم در پوکی استخوان وجود دارد  هرچند پزشک با یک رادیوگرافی ساده استخوان هم تا حدی می‌تواند تشخیص دهد که فرد دارای پوکی استخوان است اما تشخیص قطعی پوکی استخوان، مستلزم تست تراکم استخوان یا همان «دانسیتومتری» است.

هر چه سن بالا می‌رود احتمال پوکی استخوان هم بیشتر می‌شود. بالاترین تراکم استخوان بین سن ۲۰ تا ۳۰ سالگی است. در این سنین استخوان‌ها بهترین تراکم را در سراسر عمر دارند. بعد از ۳۰ سالگی به تدریج از میزان تراکم استخوان کاسته می‌شود. پس از ۵۰ سالگی این روند تشدید می‌شود، طوری که می‌شود گفت نیمی از افراد بالای ۵۰ سال درجاتی از کاهش تراکم استخوان را دارند. این آمار در زنان دو برابر مردان است و زنان بعد از یائستگی، بیشتر در معرض پوکی استخوان هستند.

مصرف لبنیات در سلامت استخوان‌ها و پیشگیری از پوکی استخوان بسیار موثر و مفید است. کسانی که به هر دلیل لبنیات کمی مصرف می‌کنند احتمال مبتلاشدنشان به پوکی استخوان بیشتر از سایرین است.

پوکی استخوان در بزرگسالی به شدت به سبک زندگی در جوانی ربط دارد. به عبارت ساده کسانی که پس از ۲۰ سالگی فعالیت بدنی مناسب و تغذیه خوبی دارند در سنین بالا کمتر دچار پوکی استخوان می‌شوند. عکس این مطلب هم صادق است و افراد کم تحرک و دارای تغذیه نامناسب در سنین بالا بیشتر پوکی استخوان می‌گیرند.

تحقیقات نشان می‌دهد که مصرف زیاد سیگار می‌تواند سرعت استخوان سازی را کاهش دهد و مصرف الکل و مواد مخدر نیز می‌تواند استخوان‌ها را ضعیف می‌کند.‌ و البته مصرف طولانی مدت کورتون استخوان‌ها را در معرض پوکی قرار می‌دهد و مصرف طولانی داروهایی مثل هپارین، داروهای ضد افسردگی و تشنج، داروهای هورمونی و داروهای ضد سرطان می‌تواند سبب کاهش تراکم استخوان ‌شود.