علائم هشدار سکته مغزی و زمان طلایی درمان

زمان طلایی درمان سکته مغزی ۳ تا ۶ ساعت اول بروز سکته است  از موقعی که فرد دچار علائم سکته شده تا وقتی که اطرافیان با اورژانس تماس می‌گیرند.

 

 

علائم هشدار دهنده بروز سکته مغزی شامل گیجی، سفتی گردن، اشکال در صحبت کردن، عدم درک مطلب دیگران، بی‌حسی صورت و یا دست و پا، دوبینی، تاری دید، نابینایی در یک یا دو چشم، سردرد شدید همراه با حالت تهوع و گیجی، اشکال در راه رفتن، عدم تعادل و تشنج، که ممکن است هر کدام به تنهایی یا در کنار برخی علائم دیگر در یک فرد ظاهر شود و هشدار دهنده وقوع سکته مغزی باشد.

سکته مغزی بیماری خاموش است، افراد بدون هیچ علتی تعادل، حافظه، کنترل عضلات و توانایی شناختی خود را به طور موقت از دست می‌دهند که موقت بودن این علائم نشان دهنده گذر از خطر نیست، بلکه فرد باید حالات خود را جدی بگیرد و به مراکز درمانی مراجعه کند.

اقدامات اولیه‌ای که اطرافیان بیمار سکته مغزی تا رسیدن آمبولانس باید انجام دهند: اطرافیان بیمار در ابتدا باید با اورژانس تماس بگیرند. نکته دوم این است که تا زمان رسیدن اورژانس در صورتی که راه تنفسی بیمار بسته است، سعی کنند راه تنفس او را باز کنند. فردی که دچار سکته مغزی شده، ممکن است دچار کاهش سطح هوشیاری شود یا استفراغ کند، بنابراین می‌توان به آرامی بیمار را به یک طرف برگرداند تا به این شکل از برگشت مایع استفراغی به راه هوایی جلوگیری شود.

در حال حاضر بیش از ۱۱۰ مرکز درمانی در کشور قابلیت پذیرش و درمان بیماران کد ۷۲۴ (برنامه ملی مدیریت درمان سکته‌های حاد مغزی) را دارند . کد ۷۲۴، شامل خدماتی است که برای بیمار با علائم سکته حاد مغزی، در هفت روز هفته و ۲۴ ساعت شبانه روز توسط بیمارستان‌های مجری این برنامه، انجام می‌شود. بیمارستان‌های مجری برنامه ۷۲۴ دارای واحدهای SCU هستند که بیماران سکته مغزی در این بخش‌ها بستری شده و خدمات و درمان‌های ویژه‌ای به آنها ارائه می‌شود.

بسیاری از موارد سکته مغزی با رعایت اصول بهداشتی قابل پیشگیری است. با رعایت رژیم غذایی مناسب، ورزش منظم و درمان به موقع بیماری‌های زمینه‌ای مانند دیابت و فشار خون می‌توان تا حد زیادی از وقوع سکته مغزی جلوگیری کرد.