میتوانید با استفاده از یک رژیم غذایی سالم و متعادل، علاوه بر عوارض آلودگی هوا، از آسیب دیدن سلامت قلب خود نیز مراقبت کنید.
به گزارش شفاپرستاران؛ اگر میزان ذرات معلقی که در هوا وجود دارد از حد نرمال خود بگذرد و به مرز ناسالم و خطرناک برای گروههای حساس برسد، نفس کشیدن عادی را برای تمامی افراد به خصوص بیماران قلبی سخت و دشوار خواهد کرد و راهکار مقابله با این وضعیت شایعی که هر سال تجربه میکنیم، رعایت یک رژیم غذایی سالم میباشد.
ویتامین های A، E و C از بهترین ویتامینها برای مقابله با اثرات منفی آلودگی هوا بر قلب میباشد. ویتامین E خواص آنتی اکسیدانی داشته و یک پاک کننده قوی برای سموم وارد شده به بدن میباشد. ویتامین C و A نیز در محافظت از بدن و پاکسازی سموم وارد شده به قلب تاثیر بسزایی دارد.
منابع سرشار از ویتامینهای E که میتوانید در دوران آلودگی هوا مصرف کنید، عبارتند از: جگر، گردو، زیتون، اسفناج، انواع مغزها و آجیل، ماهی و روغنهای گیاهی
منابعی که سرشار از ویتامینهای C و A هستند و در دوران آلودگی هوا مفید میباشند، عبارتند از: مرکباتی مانند پرتقال، گریپ فروت، نارنگی و لیمو شیرین
انواع توتها مانند توت فرنگی و شاتوت، سبزیجات با برگهای تیره مانند کاهو، فلفل دلمه و گوجه فرنگی، کلم بروکلی، هویج
میوه و سبزیجات تازه در پاکسازی سموم و آلودگیهای وارد شده به بدن بسیار موثر بوده و در محافظت از سلامت قلب شما در برابر آلایندههای هوا جلوگیری میکند.
مصرف شیر و لبنیات کم چرب در به بدست آوردن اکسیژن از دست رفته در بدن و در واقع جبران کمبود اکسیژن در روزهای آلودگی هوا کمک کننده خواهد بود. نوشیدن شیر، مصرف ماست و پنیرهای کم چرب به افزایش اکسیژن رسانی در خون کمک کرده و سبب بهبود عملکرد قلب را در دوران آلودگی هوا خواهد شد.
در روزهای آلودگی هوا سعی کنید یک لیوان شیر کم چرب را گرم کنید و در کنار آن، مقداری عسل و دارچین نیز مصرف کنید. شیر و لبنیات علاوه بر جبران کمبود اکسیژن، به جبران کمبود کلسیم در بدن نیز کمک کرده و منجر به دفع سرب استنشاق شده در بدن خواهد شد.
سیر و پیاز دو مادهی خوراکی سرشار از آنتی اکسیدان بوده که از خاصیت ضد التهابی بودن نیز برخوردار است. علیرغم بوی ناخوشایندی که بعد از مصرف سیر و پیاز تجربه میکنیم، سیستم دستگاه تنفسی و همچنین اندامهای داخلی پاکسازی خواهند شد. همچنین این دو ماده خوراکی اگر به صورت خام مصرف شود، به کاهش فشار خون در دوران آلودگی هوا کمک خواهد کرد.
یکی دیگر از وعدههای غذایی مفید برای قلب در دوران آلودگی هوا، مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدان میباشد. ترکیبات طبیعی و مصنوعی حاوی آنتی اکسیدانی که میتوانید مصرف کنید، به شرح زیر هستند: لوتئین: آنتی اکسیدان لوتئین را میتوانید در گروههای غذایی زیر پیدا کنید:
تخم مرغ، انواع میوهها به خصوص توتها، سبزیجات حاوی نشاسته مانند ذرت و نخود فرنگی، انواع کلمها مانند کلم بروکلی، گل کلم یا برگ کلم سفید
سلنیوم: یکی دیگر از مادههای معدنی با خاصیت آنتی اکسیدانی، سلنیوم بوده که در تخم مرغ، گوشت قرمز، ماهی، حبوبات و مرغ پیدا شده و برای مصرف در دوران آلودگی هوا مناسب خواهد بود.
لیکوپن: ماده معدنی لیکوپن که مقادیر بسیار زیادی از آن در گوجه فرنگی و هندوانه وجود دارد، دارای خاصیت آنتی اکسیدانی بوده و عامل خوبی برای مقابله با عوارض آلودگی هوا بر قلب میباشد.
آب ساده ترین نوشیدنی در دسترس برای مراقبت از سلامت قلب در دوران آلودگی هوا میباشد. آب در تسریع روند جذب اکسیژن و سم زدایی بدن از آلایندههای هوا تاثیر گذار است. در دوران آلودگی هوا سعی کنید روزانه ۶ تا ۸ لیوان آب بنوشید تا اکسیژن بیشتر و سموم و آلودگی کمتری را در بدن خود داشته باشید.
در کنار وعدههای غذایی مناسب برای سلامت قلب و بدن انسان در دوران آلودگی هوا، برخی محدودیتهای غذایی وجود دارند که با رعایت آنها، به بهبود سلامت قلب خود کمک خواهید کرد. اگر هوای آلوده را نفس میکشید و نگران سلامت خود هستید، از مصرف وعدههای غذایی غذاهای چرب و سنگین پرهیز کنید.
وعدههای غذایی چرب و چیلی که با روغنهای حیوانی، جامد و مایع درست شده باشد، توان بدنی شما را کاهش داده و انرژی زیادی برای هضم مصرف میکند.
اگر فست فود و غذاهای سرخ کردنی آماده بخورید، بدن شما برای هضم، انرژی و اکسیژن زیادی نیاز خواهد داشت. در نتیجه با کمبود اکسیژنی که در اثر آلودگی هوا در بدن شما به وجود آمده، تداخل کرده و احساس تنگی نفس را برایتان رقم خواهد زد.
به ازای هر ۱۰ میکرو گرم بر متر مربع از ذرات آلایندهها و گرد و غباری که استشمام میکنید، احتمال بروز سکته قلبی بین ۱۰ الی ۲۰ درصد افزایش مییابد. قرار گرفتن در معرض هوای آلوده بسیار خطرناک بوده و با افزایش فشار خون در افراد مستعد به بیماریهای قلبی، ریسک سکته قلبی را افزایش خواهد داد.
مواد شیمیایی مضری که در هوای آلوده وجود دارند، میتوانند سطح استرس و التهابات داخل بدن را افزایش دهند و عملکرد سیگنالهای الکتریکی قلب را مختل کنند.
به دنبال ابتلا به آریتمی و افزایش یا کاهش شدید ضربان قلب، خطر تشکیل لختههای خونی افزایش پیدا خواهد کرد. ایجاد لختههای خونی در رگها ریسک سکته قلبی و مغزی را نیز افزایش داده و برای سلامت قلب، مغز و سایر اندامهای بدن خطرساز میباشد.