مراقبت از سلامت روان و بهبود خلق و خو

طبق تعریف سازمان جهانی بهداشت، «سلامت روان حالتی از رفاه است که در آن هر فردی توانایی های بالقوه خود را درک میکند، میتواند با استرس های عادی زندگی کنار آمده، کار مولد و ثمربخش داشته باشد و برای جامعه خود مفید باشد».

 

 

به گزارش سایت شفا پرستاران تهران، سلامت روان چیزی بیش از فقدان یک بیماری روانی است و برای سلامت کلی و کیفیت زندگی ضروری است. تحقیقات نشان میدهد که سطح بالای سلامت روان با افزایش یادگیری، خلاقیت و بهره وری، رفتارهای اجتماعی بیشتر و روابط اجتماعی مثبت و با بهبود سلامت جسمانی و امید به زندگی مرتبط است. در مقابل، شرایط سلامت روان بد، میتواند باعث ناراحتی، تأثیر بر عملکرد و روابط روزمره شود و با سلامت جسمانی ضعیف و مرگ زودرس  همراه باشد. اما مهم است که به یاد داشته باشید که سلامت روان پیچیده است. این واقعیت که فردی شرایط سلامت روانی را تجربه نمیکند، لزوماً به معنای شکوفایی سلامت روان او نیست. در نهایت، سلامت روان به معنای سالم بودن از نظر شناختی، عاطفی و اجتماعی است. گاهی این سلامت روانی دچار مشکلات شدید میشود و نیاز است به یک مشاور مراجعه کنیم.

خودمراقبتی میتواند به شما در مدیریت استرس، کاهش خطر بیماری و افزایش انرژی کمک کند. حتی اقدامات کوچک مراقبت از خود، در زندگی روزمره شما میتواند تأثیر زیادی داشته باشد.

در اینجا چند نکته برای شروع مراقبت از خود آورده شده است:

  • ورزش منظم داشته باشید. تنها 30 دقیقه پیاده روی در روز میتواند به تقویت خلق و خو و بهبود سلامت شما کمک کند. اگر نمیتوانید بصورت پیوسته 30 دقیقه در روز ورزش کنید، تمرین های کوتاه و پراکنده در طول روز هم میتواند مؤثر باشد، بنابراین ناامید نشوید.
  • وعده های غذایی سالم و منظم بخورید. یک رژیم غذایی متعادل و نوشیدن آب فراوان میتواند انرژی و تمرکز شما را در طول روز بهبود بخشد. همچنین سعی کنید نوشیدنی های کافئین دار مانند نوشابه یا قهوه را محدود کنید.
  • خواب را در اولویت قرار دهید. به یک برنامه پایبند باشید و مطمئن شوید که خواب کافی دارید. نور آبی از دستگاه ها و صفحه نمایش ها میتواند خواب را مختل کند. بنابراین نور آبی تلفن یا رایانه خود را قبل از خواب کاهش دهید.
  • یک فعالیت آرامش بخش را امتحان کنید. برنامه های تمدد اعصاب یا تندرستی را که ممکن است شامل مدیتیشن، آرامش عضلانی یا تمرین های تنفسی باشد، کاوش کنید. زمان های منظمی را برای این فعالیت ها و سایر فعالیت های سالمی که از آن لذت می برید، بطور مثال روزنامه نگاری، برنامه ریزی کنید.
  • اهداف و اولویت ها را تعیین کنید. تصمیم بگیرید که اکنون چه کاری باید انجام شود و چه چیزی میتواند به تعویق انداخته شود. سعی کنید در پایان روز به کارهایی که انجام داده اید توجه داشته باشید، نه کارهایی که نتوانسته اید انجام دهید.
  • قدردانی را تمرین کنید. هر روز چیزهایی را که برای آنها سپاسگزار هستید به خود یادآوری کنید. آنها را در شب یادداشت کنید یا در ذهن خود تکرار کنید.
  • روی مثبت بودن تمرکز کنید. افکار منفی و غیرمفید خود را شناسایی و به چالش بکشید.
  • در ارتباط باشید. با دوستان یا اعضای خانواده خود تماس بگیرید؛ زیرا میتوانند حمایت عاطفی و کمک عملی را ارائه دهند.

مراقبت از خود برای همه متفاوت به نظر میرسد و مهم است که آنچه را که نیاز دارید پیدا کنید و از آن لذت ببرید. ممکن است به آزمون و خطا نیاز داشته باشید تا کشف کنید چه چیزی برای شما بهتر است. علاوه بر این، اگرچه خود مراقبتی، درمانی برای بیماریهای روانی نیست، اما درک اینکه چه چیزی باعث تحریک علائم خفیف شما میشود و چه تکنیکهای مقابله ای برای شما موثر است، میتواند به مدیریت سلامت روان شما کمک کند.